Rozhovory

Jakub Henni z Nesnězeno: Kvůli karanténě jsme dočasně změnili celý koncept

Koronavirová krize se v posledních měsících více či méně promítla snad ve všech odvětvích. Výjimkou nebyla ani gastronomie, na kterou opatření proti nemoci covid-19 dopadly opravdu tvrdě. Jak situace ovlivnila loňského vítěze soutěže E.ON Energy Globe, projekt Nesnězeno, který zachraňuje jídlo z českých restaurací?

Jakub Henni z Nesnězeno: Kvůli karanténě jsme dočasně změnili celý koncept
Jakub Henni z Nesnězeno: Kvůli karanténě jsme dočasně změnili celý koncept

V loňském ročníku jste se stali vítězem soutěže Energy Globe. Co vám soutěž dala?

Výhra v soutěži nás nabila novou energií a chutí pokračovat v práci na projektu, zároveň jsme potkali mnoho zajímavých lidí a měli jsme možnost prezentovat náš projekt na mezinárodní konferenci Energy Globe v Helsinkách. Hlavní cena soutěže byl elektromobil, který jsme například teď během karantény použili na rozvoz jídel přímo ke dveřím našich zákazníků. Také dlouhodobě udržujeme vztah se společností E.ON, která nás podporuje.

Výhru z E.ON Energy Globe využijeme jako záchranku dobrot, říká Michaela Gregorová

Jak se vaše podnikání vyvíjelo? Kolik jídel se vám podařilo zachránit?

Podnikání se vyvíjelo podle plánu, až do doby, kdy přišel koronavirus a začala karanténa, to byl velký zásah do gastronomie, který nám umožnil nabrat velké množství nových podniků, které hledali jakoukoliv platformu, kde mohou prodávat. Protože jsme chtěli podnikům pomoct, uřízli jsme si na období karantény celou naši provizi, také jsme dočasně změnili náš koncept a umožnili podnikům prodávat celou nabídku a ne pouze zbylé porce. Aktuálně se blížíme k první větší metě - 100 000 zachráněných jídel.

Díky Nesnězeno si lidé mohou koupit jídlo, které by jinak možná skončilo v koši.

Současná koronavirové krize přinesla obrovské problémy restauracím, které měly zásoby jídla a potřebovaly se jich následně zbavit. Jak to ovlivnilo váš byznys?

Upravili jsme dočasně koncept tak, aby podniky mohly prodávat jakékoliv jídlo, ne jen zbylé porce, také jsme zrušili nutnost slev. Nabrali jsme 300 + nových podniků, což byl 50% nárůst. Také jsme zavedli rozvoz, který byl době karantény důležitou součástí naší služby.

Kolik jídel chcete zachránit v tomto roce?

Za rok 2020 cílíme na celkem 75 000 zachráněných jídel.

Tým Nesnězeno

Jaké máte plány do budoucna? Plánujete do vaší firmy vstup investora?

V blízké době plánujeme vstup investora, který nám pomůže zvýšit současný růst. Také plánujeme spolupráci se supermarkety a další novinky.

A co byste doporučil firmám či městům, které se chtějí zaregistrovat do soutěže Energy Globe. Co je podle vás především důležité, aby uspěly?

Nemáme žádné speciální know-how, jak soutěž vyhrát, doporučujeme věnovat se tomu, co vás baví a dávat do toho veškerou energii, pak vás následuje i štěstí a příležitosti přicházejí samy. :)

Odstartoval 12. ročník E.ON Energy Globe. I letos ocení nejlepší ekologické projekty