Elektřina ze zmrzliny: Už se vám také sbíhají sliny?
Žádný kopeček zmrzliny nepřijde na zmar. Tímto heslem se řídí nizozemská továrna na výrobu zmrzliny, která část spotřebované elektřiny získává zpracováním zmrzlinového odpadu. Co neslížou mlsní zákazníci, to putuje do obrovské nádrže, kde se zmrzlinové zbytky bez přístupu vzduchu přetvoří na bioplyn. Zapomeňte proto na solární elektrárny, zelenou elektřinu získáme častějším pojídáním zmrzliny.
Jak prospějete zlepšení životního prostředí kolem nás? Dejte si další kopeček zmrzliny. Čím více se této nejenom letní pochoutky vyrobí, tím více vznikne zmrzlinového odpadu, který pak inovativní továrny budou moci použít na výrobu elektrické energie z bioplynu, který patří mezi obnovitelné zdroje energie. Průkopníkem této zmrzlinovo-ekologické „filozofie“ se stala vyhlášená zmrzlinářská firma Ben & Jerry’s. První továrnu poháněnou odpadem z chladivého osvěžení spustili v nizozemském městě Helendoorn. Jak přeměna zmrzliny na elektřinu funguje?
Doma ze zbytků zmrzliny vyrobit elektřinu nezkoušejte
Máte v lednici balení zmrzliny s vypršelou dobou trvanlivosti? Netěšte se, že z ní vyrobíte elektrickou energii, protože u vás doma určitě nemáte potřebné zařízení. V Helendoornu totiž používají jedinečný anaerobní reaktor, který je speciálně upraven na zpracování vedlejších produktů při výrobě zmrzliny. Jmenuje se Chunkinator (volně přeloženo jako kouskovač).
Do zázračného přístroje putuje při výrobě nevyužité mléko, smetana, sirup a kousky ovoce. Kromě toho sem tečou i odpadní vody z továrny na zmrzlinu. V kouskovači se zmrzlinovo-vodový mix setká s 24 miliardami přírodních mikroorganismů. Mikroorganismy mléko a ostatní složky rozloží na částice. Právě během rozkladu vzniká bioplyn, jehož spalováním pak továrna získává elektrickou energii. Elektřina ze zmrzlinového odpadu napájí stroj pro udržování zmrzliny při správné teplotě.
Společný sen ekologů a mlsounů: Zelená elektřina ze zmrzliny
V nizozemské továrně využijí všechnu odpadní vodu a polovinu zmrzlinových zbytků z výroby na elektřinu k udržení správné teploty pro 9 milionů kilogramů zmrzliny. Hlavní inženýr a tvůrce kouskovače, Arjan Vloon, svůj výtvor komentuje slovy: „Jakákoli výroba ve zpracovatelském průmyslu se neobejde bez tvorby odpadu. Náš cíl byl především snížit množství odpadu, a pak jsme přemýšleli, jak nejlépe naložit s odpadem, kterého se nám nepodařilo zbavit. Kouskovač zmrzlinárny Ben & Jerry’s udělá ze zbytečného odpadu užitečný materiál pro celý podnik tím, že z něj vyrobíme vlastní energii.“